IV. ročník týždňa HOVORME O JEDLE
21.11.2016 | Ľubica Šemeláková
Dňa 16.11.2016 sa FEM zúčastnila na slávnostnom vyhodnotení a odovzdávaní cien víťazom súťažných aktivít IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE.
Dňa 16.11.2016 sa FEM zúčastnila na slávnostnom vyhodnotení a odovzdávaní cien víťazom súťažných aktivít IV. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE, v priestoroch hotela Carlton v Bratislave. Organizátormi projektu bola Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Centrom rozvoja znalostí o potravinách n.o. FEM ako partner projektu bola súčasťou hodnotiacej komisie (za FEM: prof. Ľudmila Nagyová, PhD. a Ing. Mária Holienčinová, PhD.), ktorá zasadala dvakrát, aby z množstva projektov pomohla vybrať tie najoriginálnejšie. Do projektu sa v tomto roku zapojilo celkovo 423 základných škôl. Cieľom projektu Hovorme o jedle je podnietiť diskusiu v základných školách medzi žiakmi, učiteľmi, ale aj rodičmi o potravinách, správnych stravovacích návykoch, aby mladá generácia spotrebiteľov vedela, aké potraviny má nakupovať, a prečo je dôležité podporovať domácich producentov a tým aj regionálny rozvoj, zamestnanosť a zvýšiť povedomie o ochrane životného prostredia.
4. ročník týždňa HOVORME O JEDLE pozostával z 5 aktivít:
- súťažno-vzdelávacia aktivita Hovorme o jedle
- súťažno-vzdelávacia aktivita Recyklácia odpadov z obalov potravín – Starým veciam nová šanca
- výtvarná súťaž Chutné maľovanie
- literárna súťaž Prečo jem slovenské potraviny
- víkendová aktivita pre žiakov a ich rodinných príslušníkov – Varíme so Značkou kvality SK
Všetkých päť vyhlásených aktivít ukázalo, že žiaci základných škôl sa tém o potravinách zhostili na výbornú. Pri tvorení projektov, literárnych či výtvarných prác využili originalitu a nápaditosť. Mnohé súťažné príspevky v sebe niesli hlbokú myšlienku pohľadu troch generácií /deti, rodičia a starí rodičia/ na to, ako sa vyrábali potraviny a čo znamenali pre jednotlivé generácie.
Všetkým víťazom srdečne gratulujeme!
Autor: Ing. Mária Holienčinová, PhD.