SPU ako súčasť celoslovenského projektu Hovorme o jedle
02.12.2025 | Tomáš Poláčik
Dňa 25. novembra 2025 sa v Bratislave konalo slávnostné vyhodnotenie XIII. ročníka projektu „Hovorme o jedle“.
Stalo sa milou tradíciou, že aj Slovenská poľnohospodárska univerzita mala svoje zastúpenie v hodnotiacej komisii zloženej z 30 odborníkov z praxe i akademickej sféry z celého Slovenska. Tak, ako aj po minulé roky, nás pri hodnotení projektov v komisii zastupovali doc.Ing. Zdenka Kádeková, PhD., doc.Ing. Ingrida Košičiarová, PhD., Ing. Mária Holotová, PhD. a prof.Ing. Ľudmila Nagyová, PhD. z Fakulty ekonomiky a manažmentu.
Víťazom prihovorili a slávnostne im odovzdali ceny minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ing. Richard Takáč, rektorka SPU doc.Ing. Kladia Halászová, PhD. a predseda SPPK Ing. Andrej Gajdoš. Za hodnotiacu komisiu sa žiakom prihovorila docentka Zdenka Kádeková.
Hovorme o jedle je súťažno-vzdelávacia aktivita, ktorej cieľom je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a vhodného životného štýlu, schopnosti prevziať zodpovednosť za svoje zdravie, a budovať povedomie o význame potravín pri podpore regionálneho rozvoja, zamestnanosti a ochrane životného prostredia. Koná sa pod záštitou SPPK a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Počas aktuálneho XIII. ročníka sa do projektu zapojili žiaci zo 443 základných škôl z celého Slovenska. Počas piatich októbrových dní pretavili 10 vyhlásených denných tém do stoviek aktivít a projektov. Porota však vyberala aj víťazov výtvarnej, fotografickej a literárnej časti.
Žiaci spoločne so svojimi učiteľmi piekli chlieb, navštívili pekáreň, sledovali ako sa označujú potraviny, zbierali zeleninu, orechy a ovocie z našich sadov. Pochutnali si na mlieku a mliečnych výrobkoch od slovenských kravičiek a venovali sa aj témam mäsa, hydiny, vajec či bezpečného skladovania a prípravy jedla. A nielen pri témach Tuky, cukry a soľ či Jedz a hýb sa dokázali, že sú skutoční odborníci.
Porotu vždy najviac poteší, že žiaci chodia na exkurzie, zúčastňujú sa besied s odborníkmi alebo ich kroky smerujú do sadov, pekární, či mliekarní. Je skvelé, že často sa zapája celá škola a v rámci rovesníckeho vzdelávania starší žiaci vzdelávajú mladších.
Je úžasné vidieť, že žiaci základných škôl, aj vďaka projektu Hovorme o jedle, vedia o zdravom jedle, slovenských potravinách a udržateľnom správaní viac, ako mnohí dospelí a idú tak tým správnym smerom.
Sme radi, že aj my z SPU ich na tejto ceste môžeme sprevádzať a už teraz sa tešíme na ďalší ročník, kde určite nebudeme chýbať.